Ny blogg med nyheter om litteratur, media & masse mer. På sikt et slags mentalt spa, med mulighet til daglig mentalvask for oss som ikke kan velge mellom Styx, Ganges, Amazonas, Nilen, Feigumfossen eller Glomma når vi får lyst til å hoppe i elva etter konsum av dagens mediamøkk.

mandag 12. oktober 2009

Åneiiii...media megger med Fredrikstad. Igjen.

Nå skal jeg skrive om programmet Klokka åtte hos meg, TV3, kommenteret av Alex Rosén (som forøvrig blottla sine fordommer mot Fredrikstad allerede da han laget TV-serien "Din Dag" og besøkte meg her i 2001) http://www.nrk.no/programmer/tv_arkiv/dagen_den_er_din/1348452.html

*

Joda. Som innflytter i Fredrikstad (2001) var jeg selv belemret med diverse fordommer. Men: jeg hadde da på godt og vondt vært på Institutt for Journalistikk i Gamlebyen, men nogenlunde gode minner. I alle fall det visuelle: for en vakker og halvhemmelig perle Gamlebyen er!

Ungene mine var enda verre enn meg.
Ja, to av dem tverrnektet da jeg informerte om at vi skulle flytte dit - fra trygge Ål i Hallingdal. (Som selvsagt også har litt fordommer å slite med)

Min lille søte datter fryktet at hun ved en slik flytting ville begynne å snakke som Raymond.
Min kjekke unge sønn var mest engstelig for at det ikke fantes gitarlærere i denne rare byen, og at han måtte begynne å spille ishockey.
Min eldste bolde sønn ga egentlig blaffen, for han skulle uansett være russ med gjengen på Gol.

Nuvel.
Kveldens TV-opplevelse:

Aldri før har prosjektet Klokka Åtte Hos Meg så åpenbart klaska sammen "aparte" personligheter. To av fire er litt sånn dere allltærnativve og til å le rått av -  mens en uptight svenske i hvit/blåstripet skjorte trolig er casta inn som morsom kontrast.
Jeg ser alle grepene. Jeg jobba tross alt for Wegelius TV da Casanova ble produsert.

*


Kveldens offer var Kai Frode Sørensen, en tydeligvis tilforladelig type med hang til MC-kjøring og utendørs matlaging. Gutten hadde faktisk en kokegrop i egen hage, og viste faktisk snev av spisskompetanse udi denne matlagingens risiko-sone: Mens Rosén gjorde narr, satt jeg og nikket til forbruket av aluminiumsfolie. Mens Rosén gjorde narr, satt jeg og ga tommelen opp for Kai Frodes innsikt i håndtering av blåskjell.


Men hva slags gjeng har TV3 satt sammen?
Er dette liksom representativt for Fredrikstad?

Jeg skal røpe en hemmelighet: Min gode venninne K meldte seg på. Og dermed jeg. For hun er oppegående i alle sammenhenger, bortsett fra at hun sitter i rullestol og har svært redusert førlighet også i hender/armer. Dvs hun lager mat ved hjelp av assistent. Hun er en gourmet (det er jeg også) - men hun fikk ikke bli med...kanskje hun er for "normal"?

*

Det er flaut å se dette, Alex.
Hva søren holder dere i TV3 på med?
Du laget ditt program ui -01, avsluttet med grilling på min veranda. Jeg ble også littebitte driti ut, da du absolutt skulle storme en pornosjappe på Svinesund - og jeg bare nekta å bli med. Men å kuppe en veikro med to pensjonistbusser og synge - vel, det var flaut men innafor grensa.

*

Kan vi få en slutt på at media-Norge kun profilerer Østfold som "raymond-syndromet"?
Kan alle som har med markedsføring av Østfoldkommuner vennligst slutte å fyre opp under slikt?

Jeg bare spør, litt slitent:
Hva hjelper det at vi har en genial designer og kommersielt vellykket gründer, Bård Eker, som kjøper opp Saab. Hva hjelper det at vi har en seriøs artist og politiker som Marianne Antonsen. Hva hjelper det at vi har forfattere som Klaus Hagerup. Hva hjelper det at Ivo de Figureido fikk Brageprisen for Fri Mann?  Georg Apenes bygget mer eller mindre på egne visjoner det vi i dag kaller den uvurderlige institusjonen  Datatilsynet. Aunt Marys avanserte musikk bragte dem til nivåer der f.eks turnerte med Deep Purple. Erling Johannessen var en pioner, autodikdakt arkeolog, en autoritet også innenfor akademia.

*

Men i Fredikstad velger man å bruke kulturpengene på tiltak som Roald Amundsens Minne.
Og halvdårlige TV-serier som Hvaler. (Hadde det enda vært en god manusserie, som Himmelblå)

Man sponser Harald, som ved sine filmer om de lange flate ballen bidrar ekstremt til å underbygge "raymond-stempelet".

Æsj.

Følgere