Ny blogg med nyheter om litteratur, media & masse mer. På sikt et slags mentalt spa, med mulighet til daglig mentalvask for oss som ikke kan velge mellom Styx, Ganges, Amazonas, Nilen, Feigumfossen eller Glomma når vi får lyst til å hoppe i elva etter konsum av dagens mediamøkk.

tirsdag 15. september 2009

Saksøkt!!!! oj, så redd jeg og VG ble :)

Dagens Næringsliv publiserer i dag denne fryktelige nyheten:

Bokgigant på nakken

print
Dagens Næringsliv Morgen
- 15.09.2009
- Side: 050
Forfatter: MARGRETHE ZACHO HAARDE, Oslo
Forlagskjempen Random House sender sine advokater etter VG. Dan Browns forlag er i harnisk over at VG anmeldte hans nye roman "The Lost Symbol" før den lanseres i dag.
Det hjalp ikke at anmelder May Grethe Lerum i VG trillet terningen til fem og kalte Dan Browns nyeste roman for nok et mesterverk. Verdens største forlegger av engelskspråklige bøker, Random House, er opprørt etter at den norske avisen fredag trykket verdens første anmeldelse av Dan Browns "The Lost Symbol".

Boken, som er en oppfølger til superselgerne som "Engler & Demoner" og "Da Vinci-koden", lanseres i USA og Europa i dag, i et førsteopplag på nærmere ti millioner bøker.

- Våre advokater har sendt et brev til VG nå nettopp, sa kommunikasjonssjef Alison Barrow i Random House UK igår ettermiddag.

Forlaget ville ikke ha noen anmeldelser av boken før den slippes i dag.

- Denne lanseringen er så stor og spesiell. Vi har fulgt alle mulige prinsipper om konfidensialitet, gjort alt som står i vår makt for å holde denne fristen, sier Barrow, som ikke vil spekulere på mulige sanksjoner overfor VG.

"Begrenser ytringsfriheten"

Det er ikke bare mellom permene i Dan Browns bøker mystikken trives, også pr-apparatet rundt utgivelsen av "The Lost Symbol" har vært preget av hemmelighetskremmeri.

Alle forlag som distribuerer boken har signert en avtale som blant annet inneholder et punkt om at ingen, hverken anmeldere eller oversettere, skal få boken i hendene før den er tilgjengelig i bokhandelen - altså i dag.

VG vil ikke si hvor avisen har fått tak i sitt anmeldereksemplar. Leder for kultur- og underholdningsavdelingen Rampelys, Svein-Arne Haavik, understreker at avisen ikke har inngått noen avtale om når boken kan omtales.

- Hva forlagene måtte ha av avtaler med Random House, vet jeg ingenting om, men VG har i alle fall ikke signert noen avtale med selskapet, sier Haavik.

Han sier VG av prinsipp forsøker å unngå avtaler om såkalt sperrefrist med forlag og andre som skal lansere en vare.

- Sperrefrister begrenser den frie informasjonsstrømmen og ytringsfriheten. Får vi tak i en verdensnyhet av en bok, så skriver vi selvsagt om boken med n gang, vi spør ikke forleggeren om lov.

Forlaget Bazar har enerett på å gi ut de norske oversettelsene av Dan Brown. Den engelske versjonen kan imidlertid hvem som helst importere etter avtale med Random House.

Schibsted Forlag, som i likhet med VG eies av Schibsted, har så langt vært hovedleverandør av engelske Dan Brown-bøker til norske bokhandlere. Forlaget har solgt rundt 20.000 eksemplarer av "The Da Vinci Code", "Angels & Demons" og "The Digital Fortress". Forlaget regner med å selge 15.000 av "The Lost Symbol".

Avviser intern lekkasje

Salgssjef for internasjonale bøker i Schibsted Forlag, Pål-Erik Skramstad, avviser at forlaget har hatt noe som helst å gjøre med søsterselskapet VGs anmeldelse.

- Den boken har ikke kommet fra oss, nei. Det ville jo være veldig dumt av oss, særlig når vi tilhører samme konsern, sier Skramstad, og forklarer at boken har ligget på bakrommet hos bokhandlere landet rundt siden midten av forrige uke.

Han forteller at han ringte Random House i London så fort han oppdaget hva som sto på trykk i avisen.

- Det er forferdelig kjedelig, men hva konsekvensene vil bli for Schibsted vet jeg ingenting om. Vi har ingen erfaring fra lignende saker, sier han.

Alison Barrow i Random House sier at det ikke er forlaget, men VG selskapet er ute etter:

- Våre advokater henvender seg også til New York Times og Los Angeles Times, som sendte ut sine anmeldelser på internett mandag morgen.DAN BROWN * Den 45 år gamle, amerikanske forfatteren ble verdenskjent da han kom med romanen "Da Vinci-koden" i 2003. * Før han slo igjennom som forfatter, var han universitetslærer i engelsk og forsøkte seg på en karriere som sanger og låtskriver. * I tillegg til "Da Vinci-koden" er han kjent for de tidligere bøkene "Engler & Demoner" og "Den digitale festningen". * Bøkene hans er oversatt til 40 språk og er solgt i mer enn 80 millioner eksemplarer. * "The Lost Symbol" kommer på norsk 9. november.

©Dagens Næringsliv

Følgere